Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

Varhany žijí, když hrají

 

Cílem projektu Po varhanách s Varhanem je oživení starých varhan ve skoro zapomenutých místech.

 

První koncert z cyklu Po varhanách s Varhanem se uskutečnil 11. května 2024 v den Slavnostního zahájení festivalu Smetanovy Jabkenice kostele Narození Panny Marie, který ukrývá varhany, na něž hrával sám Bedřich Smetana.

V programu zazněly jak skladby Smetanovy, tak také Varhana Orchestroviče Bauera, například z filmu oscarového Miloše Formana Goyovy přízraky

Kromě hlavního aktéra celého projektu vystoupily pěvkyně Jana Ryklová a Sabina E. Müllerová, a také pianista Augustin kužel. Program byl uměleckým seskupením Hands Dance tlumočen do českého znakového jazyka.

Touto událostí se podařilo upozornit na žalostný stav vzácného nástroje a vzhledem k výnosu z dobrovolného vstupného tohoto večera založit veřejnou sbírku na jeho opravu.

 

Díky úžasné činnosti hlavních aktérů projektu (dramaturgyně Vendulky Burger Budilové a světově uznávaného skladatele a varhaníka Varhana Orchestroviče Bauera) a jejich spolupráci s dalšími umělci celého cyklu (pěvkyně Jana Ryklová a Sabina E. Müllerová, Čachovický ženský komorní sbor, Augustin Kužela, Hands Dance), díky úžasné podpoře vedení obce Jabkenice i jejích občanů a díky finanční podpoře mnoha – i anonymních – přispěvatelů veřejné sbírky se podařilo vybrat dostatek peněz a začít „Smetanovy varhany“ renovovat.

 

Máte-li zájem o spolupráci v uspořádání koncertu ve vaší obci či kostele, kontaktujte nás na adrese produkce.budil@gmail.com nebo na tel. čísle 724 705 750